Pizza.

Köket / Permalink / 1
Helgens matlagning blev enkel. R har en pizzasten att ha i ugnen då man bakar pizza, så vi bestämde oss för att använda den. Stenugnsbakad pizza hemma var plötsligt inte omöjigt. Dessutom gjorde vi mer bröddeg än man behövde för en kväll och körde samma mat till lunch dagen efter.
 
 
Recept
3 stora runda pizzor
 
3 dl kallt vatten
15 g jäst
1 tsk salt
1 nypa socker
1 msk olivolja
7 dl vetemjöl
 
Blanda jäst i vatten och tillsätt sockar och salt. Blanda i vetemjölet i omgångar och knåda i oljan.
Låt jäsa minst 1,5 h. 
 
Pizzasås
1 burk krossade tomater
1 finhackad gullök
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk salt
1 krm peppar
olivolja för stekning
 
Värm oljan i en kastrull, fräs löken på hög värme. Tillsätt vitlök och tomatkross, smaka av med salt och peppar. 
Låt sjuda i minst 15 minuter. Vill man ha en slät pizzasås kan man mixa den, men jag föredrar den med mer struktur.
 
 
 
Pizzor
Kavla ut degen till pizzabröd, bred på tomatsåsen och lägg på valfri fyllning. Vi hade mozzarellaost, champinjoner och tomat. Viktigt är att man inte lägger de råvaror som inte behöver gräddas, så som lufttorkad skinka eller spenat. De lägger man på efter gräddning.
Grädda i 10 minter på 250 grader. Använd gärna en pizzasten, har du ingen kan du använda en plåt, men låt då plåten bli riktigt varm i ugnen innan du skyfflar in pizzan.
När pizzan är klar, lägg på övrg fyllning. 
 
 
 
 
#1 - - Mia:

Oj, oj, oj så gott! :)

Svar: Jajamän, bara att prova själv, inte alls svårt 😊
Mette

Till top