Semlor.

Livet / Permalink / 0
Idag har jag bakat semlor, och blev riktigt nöjd med dem. Jag lät degen jäsa länge, och det var det värt. Fyllde dem med grädde och hemlagad mandelmassa, och pudrade på med florsocker. Svårare än så behöver det inte vara. Bakade så pass många att jag hinner fylla dem med andra fyllningar också under helgen, kanske blir några med hallonsylt som jag alltid fick som barn hos farmor. 
 
 
Semlor 20 st
 
25 g jäst
2,5 dl mjölk
75 g smör
1/2 tsk salt
1 tsk mald kardemumma
1 dl socker
1 ägg
8,5 dl vetemjöl
 
Smält smöret i en kastrull, ta av från spisen och tillsätt mjölken. Smula därefter jästen i degvätskan. Rör i salt, socker, kardemumma och ägget. Till sist i med mjölet, degen behöver knådas ordentligt. 
Låt jäsa i 2 timmar under bakduk, baka ut till 20 bullar och låt jäsa ytterligare minst 30 minuter. Pensla med lättvispat ägg och strö på mandel efter tycke.
Grädda 10-15 minuter på 175 grader, tills de blir vackert gyllenbruna på ytan.
 
 
 
Mandelmassa
 
3/4 dl socker
1 skvätt grädde
1dl mandelmjöl
1/2 dl mandelspån
 
Mixa ihop ingredienserna, men tillsätt grädden till sist.
 
 
Tips! Vill man ha snygga trekantiga lock på bullarna är det lättast att använda en sax
för att kunna klippa rakt net i bullen. Då blir de lättare att fylla på köpet :)
 
Till top