Dumplings.

Köket / Asiatiskt, Dumplings, Japanskt, Laga, Mat, Middag / Permalink / 0
Idag gjorde vi dumplings. Det är japanska degknyten, och vi är ju som många redan vet sedan tidigare förälskade i asiatisk mat. Vi kunde dessutom inviga den fina bambu-ångkokaren, för det klassiska sättet för tillagning av dumplings är att ångkoka dem. Och hur nöjda blev vi inte, när vi en lördag kunde njuta till riktigt god plockmat.
 
Lycka.
 
Men den största önskningen är ju också att få ett nytt kök, så snart som möjligt, för då hade nog matlagningslusten ökat på köpet.
 
 
 
Dumplings 50 st
 
5 dl vetemjöl
2 dl vatten
1/2 tsk salt
 
400 g fläskfärs
2 vitlöksklyftor
1 grön chili
2 msk sesamolja
1 msk fisksås
3 salladslökar
1 lime
koriander
 
Blanda degen, och knåda så att gluten aktiveras. Det är viktigt att degen blir seg. Låt den vila minst 30 minuter innan utkavling. Kavla mycket tunnt, det blir godast då. 
 
Finhacka alla ingredienser i fyllningen och rör därefter ihop med färsen i en skål.
Gör små degknyten och vik ihop snyggt. Lägg degknytena i en bambu-ångkokare, på ett papper, och se till att de inte rör varandra. Lägg ångkokaren över ett vattenbad, låt koka 12-15 minuter över det kokande vattnet. 
 
 
Kall sås
 
1/2 dl soja
1/2 lime
1 tsk fisksås
en nypa sesamfrön
 
Servera dumplings till den kalla såsen, en kvist koriander och ät med pinnar för att få den rätta känslan.
 
 
Till top