Glöggcheesecake.

Köket / Baka, Kök / Permalink / 0
Igår var sista dagen då vi firade jul och då är det tradition att min mammas släktingar kommer på besök. I år var jag med och fixade efterrätten och det blev en julig variant på cheesecake. Samtidigt tycker jag inte att glöggsäsongen är förbi bara för att julen har passerat, utan man kan lika bra mysa med glögg även under de kommande vintermånaderna.
 

 
Glöggcheesecake
Botten
200 g pepparkakor
75 g smör
 
Fyllning
3 ägg
1 dl socker 
600 g Philadelphia färskost
1 dl majsstärkelse
2 dl creme fraiche
1 dl glögg (alkoholfri)
 
Glöggelé
2 dl glögg
5 blad gelatin
 
Färska fikon och kanelstång till dekoration
 
Mixa pepparkakorna i en matberedare och rör därefter i det smälta smöret. Tryck ner i en form med löstagbara kanter. Förgrädda 10 minuter i 175 grader.

Vispa ägg och socker pösiga med elvisp. Rör ner creme fraiche, Philadelphia och majsstärkelse i smeten. Tillsätt till sist glöggen. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 35 min i 175 grader. Låt svalna och kyl ner i kylskåp innan glöggelén läggs på.

Lägg gelatin i blöt i kallt vatten några minuter. Koka upp glöggen i en kastrull, ta av från värmen och rör i geletinbladen. a glöggen. Låt svalna några minuter och häll sedan gelén på den kalla kakan. Låt stelna i kylskåp. Dekorera med kanelstänger och färska fikon före servering.

Till top