Fikonmarmelad.

Köket / Baka, Fika, Iittala, Vardagslyx / Permalink / 0
Tänkte dela med mej av ett underbart recept som gör julen hos mej, och kanske blir det ingen jul utan just denhär fikonmarmeladen som är smaksatt med cognac. Receptet kommer från Wångens Wärdshus där jag hade förmånen att jobba under min studietid i Jämtland, där marmeladen hade en given plats på julbordet. 
 
 
Fikonmarmeladen görs på torkade fikon och men innehåller inget koncerveringsmedel, så den ska förvaras i kylskåp. Testa gärna, passar bra med både hårdostar och ädelost. 
 
 
Fikonmarmelad
3 små burkar
 
250 g torkade fikon
1,5 dl råsocker
0,5 dl cognac
vatten
 
Häll de torkade fikonen i en kastrull, täck med vatten. Koka upp och låt koka en stund tills de är mjuka. 
Mixa med stavmixer och rör i råsocker och smaksätt med cognac.
Fyll väl rengjorda burkar med marmeladen och låt svalna innan de ställs in i kylen.
 
 
 
Till top